Eventyrlige Rubiner

I februar 2010 finder et møde sted på Marianne Dulong værkstedet, som er optakten til et af vort århundredes mest omfattende restaureringsprojekter i smykkeverdenen.

Det smukke og historiske rubinsæt bliver overdraget til Anja Camilla Alajdi, Marianne Dulong og de to guldsmede, der med nænsom og sikker hånd restaurerer og forandrer rubinsættet over de kommende to år.

Processen er blevet fulgt i mindste detalje af fotograf Sara Lindbæk og forfatter Nina Hald. Nina Hald har tidligere forfattet tre bøger om perler og diamanter, og nu også bogen "Eventyrlige Rubiner" om arbejdet med det fantastiske rubinsæt.

Bogen giver et fascinerende indblik i guldsmedenes håndværk og i udviklingen af nye smykker til sættet. Desuden får læseren et historisk tilbageblik til en tid, hvor enhver kvinde med respekt for sig selv, og sin position ved hoffet, fik skabt omfangsrige smykkesæt for at følge tidens mode. Eventyrlige Rubiner fortæller også mere om selve ædelstenene, og om rubiners kendetegn og symbolværdi.

Bogen "Eventyrlige Rubiner" koster 299,95 kr. og kan købes i Marianne Dulong butikkerne, hos udvalgte Marianne Dulong forhandlere samt her i webshoppen.

Klaus Kromann har mere end 30 års erfaring med guldsmedefaget. Han har været chefguldsmed hos Marianne Dulong siden 2007.

“Det er en stor gave at få lov til at arbejde med de ædle metaller. 18 karat guld er et medgørligt og alligevel meget stærkt metal. Det er smukt og næsten uforgængeligt. Laver man smykker i 18 karat guld eller platin med brillanter eller safirer, kan de i realiteten holde evigt. Det kan man ikke sige om ret meget menneskeskabt her på jorden.

Det mest udfordrende ved arbejdet med rubinsættet har været at bevare det eksisterende smykke, som det er, og samtidig opfylde ønskerne til ændringer. Det er gammelt, fint håndværk, der er lavet, før man havde strøm, gas, elektrisk lys og maskiner. Man kan kun beundre, hvad de kunne dengang og passe på ikke at ændre mere end nødvendigt. Det sværeste har været at betragte det som en almindelig, men dog svær, udfordring, at finde sig selv med ens erfaring og så gå til opgaven. Det har krævet planlægning, forberedelse og perfekt udførelse. Der måtte ikke ske fejl.

Der, hvor jeg er gladest for mit håndværk, er jo nok, når et arbejde som rubinsættet er gået godt og er afleveret og godkendt. Vi laver smykker, som er smukke, og som har det formål at bringe glæde. Når det lykkes, er missionen fuldført.”

Klaus Kromann

Per Dirksen er guldsmed og juveler hos Marianne Dulong. Han har også mere end 30 års erfaring med håndværket.

“Rubinsættet er helt klart et af de vigtigste projekter i min karriere. Det har været vidunderligt at arbejde med. Det var naturligvis spændende at få lov til at gennemføre forandringerne, men jeg var især glad for at bidrage til at tilføre nye smykker til sættet. Det gør mig selvfølgelig stolt at være blevet valgt til at arbejde med rubinsættet, men generelt er det nu ikke kun de store projekter, der giver mig glæde. Stoltheden findes også i hverdagens arbejde, hver gang jeg mærker en alvor, en glæde og en udfordring ved at skabe et smykke.

Mit speciale er at fatte ædelsten i smykkerne. Jeg ser en naturlig skønhed i stenene og gør altid mit bedste for at fremelske det smukkeste i den sten, som jeg sidder med. Jeg ser på både farver, slibninger, glans og stenens særegne udtryk.

Det mest udfordrende ved opgaven med rubinsættet har været at håndtere de mange facetter af håndværket, som forandringen og skabelsen af de nye smykker har krævet. Rubinsættets smykker skulle analyseres grundigt, så guldfarverne og de gamle teknikker blev aflæst rigtigt. Nogle dele skulle fjernes, nye tekniske detaljer skulle tilføjes, og formgivningen skulle tilpasses ændringerne af de oprindelige smykker. Man skal stole på sine egne evner, når man siger ja tak til sådan en opgave.”

Per Dirksen